open-tech informatika kft

Üzleti intelligencia BLOG

Hajdan egyetemista koromban néhai Vadász Dénes tanárúr úgy kezdte bevezetés a programozásba hogy felírta a nagybetükkel táblára hogy a GOTO UTASÍTÁS VESZÉLYES! Ez éves során megértettem, hogy miért.
Üzleti intelligenciával évek óta aktívan foglalkozó szakemberként azt kell hogy mondja hogy az excel felhasználóknak azt kellene először felírni hogy az FKERES(VLOOKUP) FÜGGVÉNY VESZÉLYES.

Az utóbbi időben többször találkoztam rettenetese lassú már már használhatatlan Excel alapú jelentési megoldásokkal. Mikor pedig az adott jelentés használó vagy készítő vezetővel beszélgetem hogy hogyan is lehet ez össze hatékonyan FKERES (és a párja a SZUMHATÖBB) nélkül felépíteni mindannyiak a következő kérdés teszik fel.

„Akkor miért nem ezt használja mindenki?”

A válasz egyszerű, a jelen Excel felhasználói 2007-e excellel szocializálódtak, nem ismerik az Excel adatbázis kezelési képességeit.

Miért gond ez? Mert az FKERES egy alapvezően aritmetikai függvény, az Excelt aritmetikai müveletek végrehajtására optimalizálták. Az munkafüzet cellái között professzionálisan tud matematikai műveleteket végrehajtani.

De a különböző munkalapokon tárolt adatok összkapcsolása már problémát okoz neki, amit elsősorban a nagy számú mátrix művelet okoz (gyakorlatilag minden cellánál egy sorba rendezés és keresési műveletnek kell lefutnia).

Ilyen feladatokra sokkal alkalmasabbak az adatbáziskezelők. Az Excel sosem lesz képes többmillió sor hatékony tárolására és kezelésére aritmetikai műveletekkel. Az adatbáziskezelők viszont igen. Az Excelben van egy beépített adatbáziskezelő ami a sok esetben hatékonyan megoldja a problémát. A Power Pivot, PowerQuery párost pontosan arra fejleszteték ki hogy növelje az adatkezelés hatékonyságát, és akkor is alkalmazható legyen ha már az FKERES nem elég gyors.

Ha tehát lassú az FKERES, akkor tegye át az adatokat az Excel adatbáziskezelőjébe aminek eredményeképpen kisebb és gyorsabb Excel fájlokat fog kapni. Ezzel a megoldással többmillió sort lesz képes hatékonyan kezelni az Excelben is.

Amennyiben nem tudja hogy ezt hogyan is kell, keressen megbennünket és segítünk ennek megoldásában, vagy akár el is végezzük az átalakítást Ön helyett.

Tetszett? Oszd meg!
Facebook
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT