open-tech informatika kft

Üzleti intelligencia BLOG

A Microsoft Power BI fantasztikus önkiszolgáló üzleti intelligencia eszközzé fejlődött, amely véleményem szerint vezetőnek bizonyul ezen a területen. Lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy interaktív jelentéseket és irányítópultokat készítsenek a korábban ráfordított idő töredéke alatt. Az egyik legfontosabb erőssége a lekérdezés és az adatmodellezési képességek gazdagsága. Ezek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy könnyen egyesítsék az eltérő adatforrásokból származó adatokat, összetett számításokat adjanak hozzá, és általában modellezzék az adatokat, hogy jelentéseket és irányítópultokat lehessen létrehozni.

Kérdésként merül fel, hogy a Power BI felszámolta-e az adattárházak szükségességét. Egyes szervezetek vagy részlegek számára a Power BI kiküszöbölheti az adattárház szükségességét. Bizonyos esetekben az adattárházak létrehozásának egyetlen oka az, hogy a különböző forrásokból származó adatokat egyetlen hozzáférhető forrásba egyesíti a jelentések elkészítéséhez. Ebben az esetben, ha a vállalatoknak csak interaktív jelentésekre és irányítópultokra van szükségük, akkor a Power BI valószínűleg kiküszöböli az adattárház szükségességét.

Azonban az adattárházak többféle célt szolgálnak. Az alábbiakban felsoroljuk az adattárházak megvalósításának általános főbb okait:

  • Egy vagy több különböző forrásrendszerből származó adatok egyesítése (az adatoknak megfelelő).
  • Optimalizálja az adatokat a munkaterhelések (denormalizálás) jelentésére.
  • Csökkentse az operációs rendszerek terhelését.
  • Az adatok korábbi változásainak nyomon követése, lehetővé téve az időbeli jelentéstételt.
  • Egyetlen igazság („Single Point of Truth”), amelyet az összes vállalati beszámolóhoz használhat.

A Power BI bizonyos mértékig képes ellátni a fenti első három pontot. A negyedik és ötödik azonban nem érhető el a Power BI-vel. A történelmi változások nyomon követése olyan dolog, amelyet nem hiszem, hogy nagyon sokáig, és valószínűleg sohasem fogjuk látni a Power BI-ban. Ezen túlmenően a Power BI jelenleg nem szolgálhat az igazság egyetlen pontjaként, mert nem minden jelentési rendszer használhatja a Power BI-t a jelentések forrásaként. Bár a Power BI nagyszerű jelentési eszköz, még nem felel meg minden forgatókönyvnek. Továbbra is szükség van más jelentési eszközökre, például az SSRS-re (új nevén Power BI Paginated Reports), hogy megfeleljenek a különböző üzleti követelményeknek.

A Power BI a lehetőségek világát megnyitotta bármilyen méretű szervezet számára. Jelentősen kevesebb erőforrással lehet most BI-t építeni mint, a múltban. A legtöbb vállalati követelményhez azonban továbbra is szükség van egy jól megtervezett adattárházra.

Ha bármilyen segítségre van szüksége vállalkozásának intelligens, adatokon alapuló döntéseken alapuló szervezetté történő átalakításához, kérjük, forduljon hozzám bizalommal.

Tetszett? Oszd meg!
Facebook
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT