open-tech informatika kft

Üzleti intelligencia BLOG

– Miért érezték szükségesnek egy teljesen új riporting rendszer bevezetését?
– Az elmúlt évek során nagyon megemelkedett a használatban lévő riportjaink száma és hatalmasra nőtt az adatmennyiség, amit riportozni szándékoztunk. Ráadásul a riportjaink egy része Excelben készült – az ERP rendszerből kinyert adatok további feldolgozásával – így nálunk is megjelentek az Excel alapú riportozás tipikus problémái. Átláthatatlan adathalmaz táblák, tele függvényekkel, makrókkal; követhetetlen verziók, frissítések, javítások. Azzal szembesültünk, hogy a riportjaink előállítása egyre bonyolultabb és egyre több időt vesz igénybe, a megbízhatóságuk és a pontosságuk ezzel szemben egyre csökkent. A tranzakcionális rendszerben is elérte néhány riportunk azt a határt, hogy több óráig futottak vagy nem tudtak lefutni. ” – Fajcsi Róbert – Computerworld, 2015

Hol végződik az excel áttekinthetőségének a határa? Hatalmas méretű egymásra hivatkozó excel fájl gyűjteményekkel találkozom munkám során. Alapvetően valószinüleg ezek az állományok egy-két funkcióra jöttek létre, majd az “evolúció” a használhatóság határára juttatta őket.
Mi is gond ezzel? Ha például egy kiinduló helyen módosítunk egy adatot, vajon tudjuk, hogy hol és hogyan kell frissítenünk? A kézi módosításoknak amúgy is magas a hiba aránya. Bízhatunk-e benne, hogy minden fájlon végig fog menni a frissítés?
Dokumentáltság többnyire hagy kívánni valót maga után, ezért az első új munkatárs, akire rábízzuk a feladatot, véletlenül bebizonyítja, hogy itt bizony van hibalehetőség bőven és tönkretehet dolgokat.
Mindig vannak önjelölt adatbajnokok. Gyakran nagyon ügyesek, szinte mindenre gondolnak és autodidakta módon beletanulnak a szakmába. Csak az excel sem alkalmas mindenre és idővel korlátok is megjelennek és igy nagyon túl lehet komplikálni dolgokat. Ha veszélyes vizeken járunk, inkább forduljunk szakemberhez, keressünk más megoldást.
Mi a megoldás, ha magunkra ismertünk:
– Dokumentáljuk a rendszerünket amennyire csak lehetséges.
– Hívjunk üzleti intelligencia fejlesztésben járatos szakembert.

Forrás: https://computerworld.hu/uzlet/riporthegyek-helyett-uzleti-intelligencia-167102.html

Tetszett? Oszd meg!
Facebook
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT