open-tech informatika kft

Üzleti intelligencia BLOG

Az üzleti intelligencia (vezetői információs) rendszerekkel kapcsolatban gyakori kérdésként merül fel hogy a meglévő vállalatirányítási rendszer (ERP) miért nem felel meg erre a célja?

Az ERP rendszerekben több olyan funkcionalitás megtalálható (riportok, listák) amit vezetői információs rendszerek is biztosítanak de ez csak a felszín.

A ERP-ket alapvetően operatív feladatok elvégzésére tervezték (ügyfél adatok, számlázási és pénzügyi tranzakciók) , jellemzően nagy tranzakció számmal dolgoznak.

Ahhoz hogy a vezetői információs igényeket kiszolgáljuk nem ilyenre van szükségünk. Ezekben az adatoknak hosszabb időszakot kell átfognia és tárolnia a hozzátartozó minden változással együtt, valamint képesnek kell lenni különböző időpontbeli adatok lekérésére, összehasonlítására.

Az ERP rendszerek adatszerkezete és architektúra felépítése nem erre van tervezve, így ezek a vezetői információs funkciókat csak korlátozottan, kompromisszumok mellett képesek csak ellátni.

Ahhoz  hogy az vezetői információkat kitudjuk szolgálni már típusú adatbázis kezelési technikára van szükség.

Ezek az üzleti intelligencia rendszerek arra vannak tervezve hogy az adatkinyerést és megjelenítés gyorsan eltudjuk végezni jelentős adat mennyiség mellett is.

Tetszett? Oszd meg!
Facebook
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT