Blog

Hogyan hat a Power BI az adattárházakra?

A Microsoft Power BI fantasztikus önkiszolgáló üzleti intelligencia eszközzé fejlődött, amely véleményem szerint vezetőnek bizonyul ezen a területen. Lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy interaktív jelentéseket és irányítópultokat készítsenek a korábban ráfordított idő töredéke alatt. Az egyik legfontosabb erőssége a lekérdezés és az adatmodellezési képességek gazdagsága. Ezek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy könnyen egyesítsék az eltérő adatforrásokból származó adatokat, összetett számításokat adjanak hozzá, és általában modellezzék az adatokat, hogy jelentéseket és irányítópultokat lehessen létrehozni.

Kérdésként merül fel, hogy a Power BI felszámolta-e az adattárházak szükségességét. Egyes szervezetek vagy részlegek számára a Power BI kiküszöbölheti az adattárház szükségességét. Bizonyos esetekben az adattárházak létrehozásának egyetlen oka az, hogy a különböző forrásokból származó adatokat egyetlen hozzáférhető forrásba egyesíti a jelentések elkészítéséhez. Ebben az esetben, ha a vállalatoknak csak interaktív jelentésekre és irányítópultokra van szükségük, akkor a Power BI valószínűleg kiküszöböli az adattárház szükségességét.

Azonban az adattárházak többféle célt szolgálnak. Az alábbiakban felsoroljuk az adattárházak megvalósításának általános főbb okait:

  • Egy vagy több különböző forrásrendszerből származó adatok egyesítése (az adatoknak megfelelő).
  • Optimalizálja az adatokat a munkaterhelések (denormalizálás) jelentésére.
  • Csökkentse az operációs rendszerek terhelését.
  • Az adatok korábbi változásainak nyomon követése, lehetővé téve az időbeli jelentéstételt.
  • Egyetlen igazság („Single Point of Truth”), amelyet az összes vállalati beszámolóhoz használhat.

A Power BI bizonyos mértékig képes ellátni a fenti első három pontot. A negyedik és ötödik azonban nem érhető el a Power BI-vel. A történelmi változások nyomon követése olyan dolog, amelyet nem hiszem, hogy nagyon sokáig, és valószínűleg sohasem fogjuk látni a Power BI-ban. Ezen túlmenően a Power BI jelenleg nem szolgálhat az igazság egyetlen pontjaként, mert nem minden jelentési rendszer használhatja a Power BI-t a jelentések forrásaként. Bár a Power BI nagyszerű jelentési eszköz, még nem felel meg minden forgatókönyvnek. Továbbra is szükség van más jelentési eszközökre, például az SSRS-re (új nevén Power BI Paginated Reports), hogy megfeleljenek a különböző üzleti követelményeknek.

A Power BI a lehetőségek világát megnyitotta bármilyen méretű szervezet számára. Jelentősen kevesebb erőforrással lehet most BI-t építeni mint, a múltban. A legtöbb vállalati követelményhez azonban továbbra is szükség van egy jól megtervezett adattárházra.

Ha bármilyen segítségre van szüksége vállalkozásának intelligens, adatokon alapuló döntéseken alapuló szervezetté történő átalakításához, kérjük, forduljon hozzám bizalommal.